Terug

Mapito 80 Liter Zak

  • Artikelcode: 210000000616
  • EAN: 2000710007960

Mapito is een stevig substraat, en populair door de uitstekende opname van zuurstof en water.

32,90

Aan verlanglijst toevoegen

Buy now, pay later

  • Gratis verzending > 119* Tooltip Tot maximaal 30 kg in de Benelux & Duitsland
  • A kwaliteit producten
  • Groot assortiment
  • Snelle levering
Placeholder 8.7

1167 Klanten beoordelingen

“Goede prijs kwaliteit verhouding en zeer klant vriendelijk absolute aanrader!”

Productomschrijving

Mapito 80 Liter Zak

Mapito 80 Liter ZakWat is Mapito?

Mapito is als substraat stevig van structuur en bezit een optimale verhouding aan water en zuurstof. Deze combinatie vormt de basis voor zeer goede oogsten! Mapito bestaat uit steenwolvlokken en PU-vlokken (Poly-Urethaan). Mapito zelf bevat dan ook nauwelijks voeding, maar het water en de vloeibare voeding wordt er optimaal in opgeslagen.Hoewel Mapito al wat langer bestaat, lijken kwekers vooral de laatste jaren de voordelen van het kweken op dit substraat te ontdekken.

Let op de kwaliteit

Let er op dat lang niet alle Mapito vlokken van dezelfde kwaliteit zijn. Sommige kwekers denken geld uit te sparen door de Mapito vlokken in bulkpartijen op te kopen. Helaas zijn hier kwekers nog wel eens flink de mist mee ingegaan, want achteraf bleek het gewas hier zeer slecht op te groeien. In dergelijke gevallen is de Mapito als afvalproduct afkomstig vanuit de meubelindustrie. Het uit aardolieproducten vervaardigde schuim wordt namelijk ook geproduceerd voor de meubelindustrie, om als opvulling te dienen voor bijvoorbeeld een bank. De snijresten die overblijven na het productieproces, worden tot vlokken vermalen en door sommige lieden nog wel eens aangeboden als Mapito. Laat je dan ook niet gek maken door een lage prijs, kies waar voor je geld en vertrouw op kwaliteit en kies voor de Mapito van Atami. Als het substraat als basis namelijk al niet goed is, zal het gehele verdere kweekproces moeizaam verlopen. Het is bekend dat de kwaliteit van deplant voor 50% onder de grond zit. Dus met een groot wortelvolume krijg je een prima plant. Bij het kweken op Mapito gaat die regel ook op.

Mapito spoelen, EC en Ph-waarde

Voordat we Mapito kunnen gebruiken dienen we het eerst goed schoon te spoelen, om zo de EC aarde te verlagen. Een ander belangrijk punt bij het kweken op Mapito is dat we de pH-waarde van het substraat goed in de gaten dienen te houden. Voor het succesvol kweken op Mapito is het het beste wanneer we een pH-waarde in het substraat aanhouden van tussen de 5.3 en 5.8. Aangezien normaal leidingwater bijvoorbeeld een pH-waarde zou hebben van 7,5, betekent dit dat we de pH-waarde van het leidingwater naar beneden moeten zien te brengen. Door pH-min te gebruiken en de juiste dosering toe te passen, kunnen we de pH-waarde op de ideale waarde zien te krijgen. Regelmatig meten en controleren is hierbij aan te raden. Vaak is er op het Internet veel informatie te vinden over de pH-waarde over het leidingwater bij jou in de buurt.

Mapito inweken

Bij aanvang van het kweken op Mapito is het evenals bij het kweken op steenwol van belang dat we de Mapito laten inweken. Wanneer je dit niet doet of verkeerd doet, is de kans groot dat de Mapito lang niet zo goed zal werken en beduidend minder vocht zal opnemen en aan de planten kan afgeven. Alle steenwolsubstraten (dus ook Mapito) dienen voor het aanvang van het kweken te worden ingeweekt. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat het vermogen van de Mapito om water vast te houden zal worden vergroot. Dit wordt de ‘capillaire werking’ genoemd. Mapito dat niet van tevoren is ingeweekt houdt het water onvoldoende vast en geeft de planten dan ook niet of onvoldoende de mogelijkheid daaruit vocht en voeding op te nemen. Vaak zie je dergelijke problemen bij kwekers die opvallend veel stekken hebben die niet aanslaan. Het niet of verkeerd inweken van de Mapito is hierbij vaak de grote boosdoener. De jonge, vaak kwetsbare stekken houden het hierdoor niet lang vol. Dit is ook de reden waarom steenwolmatten vaak voorzien zijn van een plastic laag (witte hoes). In de reguliere tuinbouw functioneert deze plastic hoes als kweekbak. Bovendien kunnen dankzij de plastic hoes de matten gemakkelijker volledig worden ingeweekt. Indien Mapito of steenwol niet voor aanvang van het kweken wordt ingeweekt, zullen de droog gebleven plekken tijdens de teelt ook niet meer nat worden. De Mapito kan dan niet optimaal vocht vasthouden. Voor het optimaal inweken, mag je de Mapito best 24 uur nat houden. Op die manier is de basis voor een mooie oogst alvast gelegd!

Kweektip

Wanneer je voor de eerste keer de bloempotten of kweekbakken vult met Mapito vlokken, zorg er dan voor dat je de potten of kweekbakken maximaal vult. Door er namelijk zoveel mogelijk vlokken in te doen, voorkom je dat het substraat teveel inzakt, nadat de vlokken voor het eerst vochtig zijn geworden. Door het water worden de vlokken uiteraard zwaarder en wordt een deel van de lucht er tussenuit geperst. Hierdoor kan een substraat van Mapito behoorlijk krimpen. Door een voldoende dikke laag aan te brengen, zal het substraat na het inzakken voldoende dik blijven om er fatsoenlijk planten op te kunnen blijven kweken. Mocht de laag Mapito alsnog teveel inzakken, breng dan opnieuw extra vlokken aan, zodat de pot optimaal wordt gevuld.

* In verband met extra verpakkingskosten bij het verzenden van steenwol, rekenen wij in geval van verzending 3,= € extra kosten.

Verzending

Verzending

We streven ernaar je bestelling dezelfde dag nog te verwerken en dezelfde dag aan de vervoerders aan te bieden. Dit lukt niet altijd, maar in de meeste gevallen wel binnen 1 tot 3 werkdagen. Zodra het verzonden is ontvang je bericht met de Track & Trace of het bezorgmoment van de betreffende vervoerder. Hou deze in de gaten om te kijken wanneer je je bestelling kunt verwachten.

Meer informatie

Let op: door de samenstelling van je bestelling kan het zijn dat de levering door verschillende vervoerders zal worden verzorgd en er dus verschillende levermomenten zijn.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Mapito 80 Liter Zak

Mapito 80 Liter Zak

32,90

Raja Trading | The Urban Garden Store 8.7 / 10 - 1167 Reviews @ Feedback Company
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »