Een goede manier om je kweektent in te richten
Wat heb je als beginner nodig om je kweektent goed in te richten? Wij leggen je graag uit hoe je een kweektent inricht én hoe je de onderdelen het beste kunt installeren.

De meeste groentegewassen kunnen niet goed tegen kou en regen, waardoor ze een groot deel van het jaar niet buiten in Nederland geteeld kunnen worden. Om het opkweken van bijvoorbeeld groente of planten het hele jaar mogelijk te maken, zijn kweektenten met kweeklampen voor gebruik binnenshuis ontwikkeld.
Planten hebben veel licht nodig en gedijen immers prima bij kamertemperatuur. Groentegewassen als tomaat, paprika en komkommer zijn bij uitstek geschikt om thuis op te kweken. Het is niet makkelijk, maar als je je aan een aantal basisregels uit deze handleiding houdt, moet het lukken.
Opkweek
Voordat de vruchten uit de tent geplukt kunnen worden, zullen de planten eerst opgekweekt moeten worden. Voor tomaten, peper en paprikaplanten is de tijd van zaaien tot de rijping van de eerste vrucht bijvoorbeeld zo’n 10 weken.
Zaaien
Voor het zaaien is goede zaaigrond nodig. Stekpluggen zijn een kant en klare potgrond, speciaal voor het zaaien en stekken. Doseer voldoende grond in een af te dekken propagator. Na het bevochtigen van de grond moet dit acclimatiseren bij een temperatuur van ongeveer 20°C. Verspreid het zaad bovenop en dek af met maximum een halve cm grond. Het geheel afdekken met bijvoorbeeld een plastic deksel of glasplaat. Het deksel of glasplaat zorgt voor een voldoende hoge temperatuur en zorgt er bovendien voor dat het zaaisubstraat niet uitdroogt. Overdag wat luchten door de afdekplaat op een kier te zetten.
Het zaaien kan al in de kweektent worden gedaan, maar zorg ervoor dat het licht niet te fel op de jonge plantjes schijnt; ze kunnen dan verbranden en uitdrogen.
Verspenen
Het verspenen kan wanneer het eerste echte bladpaar te voorschijn komt. Dit is zo'n 14 dagen na het zaaien. Het verspenen gebeurt liefst in potten van 1,5L met een diameter van 12 cm, gevuld met een hoogwaardig substraat.Om voetziektes (bijvoorbeeld een infectie van de schimmel Rhizoctonia aan het jonge stengeltje) te vermijden moeten de kiemblaadjes na het verspenen nog steeds boven de grond uitkomen.
Oppotten
Afhankelijk van het geteelde ras kan twee tot vier weken na verspenen de plant in de potten worden opgepot. Kies voor minmaal 6 liter kweekpotten. Dan hebben de planten voor de hele teeltduur voldoende vochtbuffer en worden ze niet te snel topzwaar.
Opbouw en inrichten van de kweektent
Er zijn op dit moment reeds een aantal fabrikanten die gemakkelijk op te bouwen kweektenten verkopen. Maar met een tent alleen ben je er nog niet. Om het u makkelijk te maken, bieden wij u ook complete kweektent setjes aan. Wat is er minimaal nodig om zelf gekweekte groenten en kruiden binnenshuis op te kunnen kweken en oogsten?
Complete kweektenten
Mammoth kweektent
Secret Jardin kweektent
Homebox kweektent
Budbox kweektent
Dr Green kweektent
Een kweektent
Een kweektent bestaat uit een metalen frame met daaromheen een brandvertragend en licht reflecterend doek. In een kweektent van 1,20 x 1,20 m kun je al behoorlijk wat passen kwijt. Hiermee kun je bijvoorbeeld eenvoudig 20 kilogram tomaten kweken, mits de juiste inrichting is gekozen.
Kweektenten met HPS of LED verlichting
Voor een goede ontwikkeling hebben de meeste planten zo’n 14 uur licht per dag nodig. Een 400 watt of 600 Watt kweeklamp geeft voldoende licht:
De kweeklamp is essentieel. In een afgesloten tent is immers geen daglicht beschikbaar. Voor een goed functionerende CMH of HPS verlichting is verder een elektronisch voorschakelapperaat nodig.
Hiermee wordt de lamp veilig op het elektriciteitsnet aangesloten en met een tijdschakelaar of schakelkast kun je de lamp tijdig in en uit te schakelen.
Temperatuur en luchtcirculatie in de kweektent
Een groentegewas als tomaat of paprika komt van origine uit een tropisch klimaat en groeit het best bij een gemiddelde temperatuur van 24°C overdag en 20°C ‘s nachts. De nachttemperatuur moet minimaal 16°C zijn. De kamertemperatuur van de ruimte buiten de kweektent is meestal warm genoeg, maar de kweeklamp kan zoveel warmte produceren, dat aanvoer van koelere lucht en afvoer van warmere lucht gewenst is. Door het voorschakel apparaat in of buiten de kweekruimte te hangen, kan de temperatuur beïnvloed worden. De benodigde luchtstroom kan worden verkregen met een buisventilator.Op de afbeelding hieronder, is met in blauw de aan- en afvoer van lucht aangegeven.
Een basis temperatuurregeling kan worden verkregen met fancontroller met een thermostaat, die de ventilatiesnelheid aanpast bij hoge temperatuur (ventilator gaat sneller draaien) of juist lage (ventilator wordt vertraagd). Een voorbeeld van een klimaatregelaar met thermostaat van het merk Davin staat hieronder op de afbeelding.
Koolstoffilter
De belangrijkste reden voor het gebruik van een koolstoffilter is bescherming tegen toxinen. De tenten zijn bedoeld voor gebruik binnenshuis en de kans bestaat dat er onbedoeld schimmels, bacteriën en plaaginsecten in de planten terecht komen. Deze stoffen worden verspreid door de leefomgeving. Dit kan een negatief effect hebben op de gezondheid van mensen. Met name sporen en Aflatoxinen uit schimmels (die je altijd in een vochtige ruimte hebt) kunnen ziekteverwekkend zijn bij gevoelige individuen. Een filter voorkomt het verspreiden hiervan.
Indien gewasbescherming moet worden uitgevoerd is, kun je met een koolstoffilter voorkomen dat de middelen zich verspreiden. Er zijn op dit moment overigens maar weinig gewasbeschermingmiddelen toegestaan om te gebruiken, let daar goed op!
Luchtvochtigheid
Planten groeien het best bij een relatieve vochtigheid (RV) van 70%. In een growbox is de RV meestal lager (40 tot 50%). Een klein laagje water op de grond of een vernevelaar kan dan helpen om de RV in de growbox te verhogen.
Watergift
Het geven van water met daarin voeding kan natuurlijk handmatig of elektronisch met een hoge druk plantenspuit, maar een irrigatiesysteem van bijvoorbeeld Autopot of Wilma is aan te raden voor een zo evenwichtig mogelijk ontwikkeld gewas. Bovendien is één keer in de week water geven bij flinke planten niet genoeg.
Kweektent zelf samenstellen
Voor het zelf samenstellen van een kweektent kun je kijken in ons assortiment of hier contact opnemen.