Terug

Paprika's kweken

  • 06 / 02 / 2020 0
Paprika's kweken

Paprika’s zijn in feite pepers zonder capsaïcine, de stof die zorgt voor de hete sensatie. Deze veelzijdige groente kun je goed zelf kweken: in de zomer buiten, het jaar rond in een kweektent. De vruchten zijn rijk aan vitamine C en foliumzuur. Eet ze rauw, gekookt of geroosterd – de mogelijkheden zijn eindeloos. De paprikasoort die in Nederland het meest gewkeekt wordt, is de California Wonder.

California Wonder paprika kweken

Oorspronkelijk komen paprika’s uit de tropische en subtropische streken van Midden-Amerika. Ze zijn verwant aan pepers, maar dan zonder de hete sensatie. De California Wonder is de meest bekende paprikasoort.

Groei en snoei

De paprikaplant heeft vanaf het begin ondersteuning nodig. Gebruik clips en stokken om de plant tijdens de groei in vorm te houden. Als de plant te groot wordt, kun je de takken inkorten.

Bestuiving en vruchtgroei

Paprika’s zijn in principe zelfbestuivend. Tik even tegen de bloemen om de bestuiving te bevorderen. Laat in iedere bladoksel slechts één bloem staan en verwijder de rest. De vruchten worden zo groter. Een stuk of vier paprika’s per plant is al heel mooi. Als je meer vruchten laat ontwikkelen, belast dat de plant te veel en dat gaat ten koste van de kwaliteit.

Paprika kweken

Temperatuur, licht en luchtvochtigheid

Paprika groeit het best bij een gemiddelde dagtemperatuur van 25°C. ‘s Nachts mag de temperatuur niet onder de 16°C komen. De paprika heeft tussen de veertien en zestien uur licht per dag nodig. De plant groeit het best bij een relatieve vochtigheid (RV) van 70%. In een kweektent ligt de RV meestal tussen de 40 en 50%. Deze kun je verhogen door een klein laagje water in de tent te zetten of met een vernevelaar.

Ziekten en plagen

Rouwmuggen (turfvliegjes) komen in vrijwel elke potgrond voor, maar deze zijn voor de plant niet schadelijk. Paprikaplanten kunnen last hebben van trips, kleine beestjes die vlekken op blad en vrucht geven. Daarnaast hebben de planten soms last van witte vlieg, bladluis en een aantal andere ziektes en plagen. Deze kun je op milieuvriendelijke wijze onder controle houden met CANNACURE.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Raja Trading | The Urban Garden Store 8.7 / 10 - 1109 Reviews @ Feedback Company
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »