Terug

In 5 stappen beginnen met kweken

In 5 stappen beginnen met kweken

Vanaf het allereerste moment dat je bij de supermarkten voor moestuintjes kon sparen, werd het thuis kweken van je eigen favoriete groenten of fruit ongekend populair. Sindsdien slaat Nederland ieder jaar opnieuw massaal aan het zaaien, oppotten en oogsten – met wisselend resultaat. In deze blog lees je hoe jij in vijf stappen begint met het succesvol kweken van planten én waarom je ook prima binnen in een kweektent of kweekkast kunt kweken.

Zodra je de tips and tricks eenmaal in de vingers hebt, wordt het kweken van je gewenste gewas een leuke en voordelige bezigheid. Wanneer je bijvoorbeeld groenten en fruit kweekt geniet je niet alleen van de pure smaak van verse, onbespoten producten, maar ook van een leuke besparing op je wekelijkse boodschappen. Daarnaast is het natuurlijk super leuk om met de juiste handelingen en een beetje geduld, een minuscuul zaadje te laten uitgroeien tot een mooie plant met een dito oogst.

Stap 1: Kies je gewas 

Het kweekproces begint natuurlijk bij de keuze van je gewas. Wat wil je kweken? Wil je zelf de aardbeien voor je ontbijt kweken? Kook je graag met verse kruiden? Of ben je gek op een bos bloemen op tafel? Zodra je de knoop hebt doorgehakt en weet wat je wilt kweken, zoek je een bijpassende kweektent zodat je binnen aan de slag kunt. Met een kweektent – en de benodigde toebehoren zoals een lamp - ben je namelijk niet afhankelijk van de weersomstandigheden. Niet-winterharde planten, zoals tomaten, pepers en perkplanten, zijn niet bestand tegen ons Nederlandse klimaat. Door binnen te kweken in een kweektent kun je het toevoegen van water, licht en voedsel tot in perfectie regelen. Kortom: je hebt het kweekproces dan volledig onder controle.

Stap 2: Zaaien 

Zodra je de keuze hebt gemaakt wat je wilt kweken is het tijd om te zaaien. Je kunt je voorstellen dat gewassen het best kunnen groeien in de voor hun meest optimale omstandigheden. Daarom is het onder andere van belang dat je de juiste zaaigrond gebruikt. Hier hoef je gelukkig geen ingewikkelde trucs voor uit te halen: wanneer je kant-en-klare zaaigrond voor zaaien en stekken koopt, weet je zeker dat je goed zit.

Daarnaast is het aan te raden om een propagator te gebruiken. Dit is een speciale kweekbak waarmee je een gelijkmatige, hogere temperatuur kunt realiseren. Zie het als een minikas. Ideaal, want sommige gewassen zoals de tomaten en pepers hebben het liefst een warm klimaat. De propagator vul je met een laag zaaigrond en dit druk je ligt aan. Vervolgens zaai je de gewenste zaadjes en dekt dit af met een dun laagje zaaigrond. Maak vochtig met een vernevelaar, dek de propagator af. Daardoor droogt het zaaisubstraat niet uit en wordt er in feite een soort ecosysteem gecreëerd. Zodra de eerste blaadjes zichtbaar zijn, laat je overdag de deksel een klein stukje open voor de nodige ventilatie. Sommige propagatoren beschikken zelfs over een handige deksel met ingebouwd ventilatierooster.

Gebruik je geen propagator maar kweek je rechtstreeks in de kweektent, zorg dan dat het licht niet te fel op de plantjes schijnt. Je wilt immers niet dat ze verbranden. Voor geroosterde tomaten zal je toch echt íets meer geduld moeten opbrengen.

Stap 3: Opkweken / voorkweken

Voordat je jouw gekozen gewas(sen) uit de tent kunt plukken, heeft het zaadje eerst de tijd nodig om op te kweken. Het kweekproces vereist aandacht en geduld: de tijd van zaaien tot aan de rijping van de eerste vrucht is gemiddeld 10 weken. Voor het opkweken van de planten kun je diverse materialen gebruiken. Naast het gebruik van zaaigrond - zoals beschreven bij stap 2 - kun je er ook voor kiezen je gekozen gewas op te kweken in speciale zweltabletten of stekpluggen. Dit is een soort extra jasje welke je bij het voorzaaien in de propagator plaatst. Het voordeel hiervan is dat je de zaailing, die straks wortels krijgt, met plug en al kan verpotten. Heb je advies nodig over de handigste manier van opkweken voor jouw gewassen? Laat het ons gerust weten, we helpen je graag. 

Kweek je het liefst buiten in een moestuin? Ook dan is het voorkweken van je gewenste gewas een doeltreffende methode. Zo heb je bijvoorbeeld al een vroege oogst en kun je om vorst heen plannen: kweek de zaden in je propagator of kweekkas en zorg dat ze (niet eerder dan) medio mei uitgeplant worden. Het vereist een stukje planning, maar na IJsheiligen, wat jaarlijks plaatsvindt op 11 mei en hét startsein is voor het tuinseizoen, is de kans op vorst namelijk vrijwel nihil. En dat is belangrijk, want de meeste zaailingen zijn niet opgewassen tegen een temperatuur onder nul.

Stap 4: Verspenen

Zodra je het eerste echte bladpaar ontdekt, is het tijd om te gaan verspenen. Hierbij verplaats je de zaailingen naar een grotere pot. Een belangrijke stap, want het zaadje begint langzaam op een kiemplantje te lijken! Gemiddeld genomen is dit circa 14 dagen na het voorzaaien van de plant. Bij voorkeur gebruik je potten van 1,5 liter met een diameter 12 centimeter, gevuld met een hoogwaardig substraat. Zorg ervoor dat de kiemblaadjes na het verspenen nog altijd boven de grond uitkomen, om infecties te voorkomen. Doe hierbij zo voorzichtig mogelijk, je wilt natuurlijk niet dat je zaailing vroegtijdig eindigt met gebroken wortels. Is het verspenen eerder eens mis gegaan of neem je het liefst zo min mogelijk risico? Kies dan sowieso voor het gebruik van een stekplug. Dit is een handig hulpmiddel bij het verspenen of eigenlijk oppotten van je fragiele plantje.

Stap 5: Oppotten

Bij deze laatste stap gaan we daarom het gewas verhuizen naar een nieuw onderkomen. Je plant is uit z’n vorige pot gegroeid en heeft ruimte nodig om verstikking van de wortels te voorkomen. Ook stimuleert nieuwe potgrond de verdere groei en maakt de oude potgrond het gewas op den duur juist vatbaarder voor infecties. Afhankelijk van het door jou geteelde gewas, kun je circa twee tot vier weken na het verspenen aan de slag met oppotten. Kies hierbij voor ruime potten met een inhoud van bijvoorbeeld zes liter, zodat de planten voor de gehele verdere teeltduur voldoende vocht hebben en niet te snel topzwaar worden. Na het oppotten (of ‘verpotten’) is het een kwestie van wachten tot je die heerlijke aardbeien of verse kruiden kunt plukken.

Hopelijk hebben we met dit blog een zaadje bij je geplant en ga jij vanaf nu jaarrond thuis je favoriete gewassen kweken. En of je nu een beginnende kweker of al een ware expert bent: je vaardigheden kunnen – net als de inhoud van je kweektent - altijd blijven groeien. Blijf daarom onze blogs volgen voor meer praktische tips en nuttige informatie.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Raja Trading | The Urban Garden Store 8.7 / 10 - 1106 Reviews @ Feedback Company
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »