Terug

Binnen kweken: de drie belangrijkste parameters

Binnen kweken: de drie belangrijkste parameters

Het zelf kweken van gewassen wordt vaak geassocieerd met een grote glazen kas of een houten bak in de achtertuin. De welbekende moestuin. Beschik je niet over een buiten of wil je het hele jaar door kunnen kweken? Haal je moestuin dan naar binnen. Met de juiste middelen kun je in huis aan de slag en ben je niet afhankelijk van externe factoren als licht en het Nederlandse klimaat. Hoe? Dat lees je in deze blog.

Propagator en stekpluggen voorbereiden

‘Een goed begin is het halve werk’ is zeker van toepassing wanneer je eigen gewassen gaat kweken. Het begint al bij de propagator, die de juiste temperatuur en luchtvochtigheid moet bevatten. Zo groeien tomaten bijvoorbeeld het best in een hele warme omgeving en heeft selderij aan een iets lagere temperatuur al genoeg. Bekijk dit per gewas. Zoals genoemd is de luchtvochtigheid eveneens van belang. Dit zorgt, zeker in de beginfase, voor een zo optimaal mogelijke ontwikkeling van de wortels. Hierover lees je later meer. Naast de propagator is het ook belangrijk om de stekpluggen voor te bereiden. Dit doe je door ze even te laten weken in een oplossing van water, voeding en wortelstimulator. Vervolgens plaats je de natte stekpluggen in de verwarmde propagator en kun je in iedere plug één zaadje drukken.

De juiste omstandigheden voor het kweken van jouw gewassen

Het grootste voordeel van het kweken in een kweektent of -kast is het feit dat je de belangrijkste omstandigheden zelf in de hand hebt:

  • Licht
  • Temperatuur
  • Luchtvochtigheid

Wanneer je de gewassen kweekt in een open bak in de tuin, dan ben je volledig afhankelijk van de weersomstandigheden. Zeker in Nederland verschilt de temperatuur bijna dagelijks en is het in het najaar al gauw te koud om de zaadjes te kunnen laten uitgroeien tot mooie groenten, planten en kruiden. En wat dacht je van de hittegolven, waar we de laatste jaren steeds vaker mee te maken hebben? Tegen die tropische temperaturen is niets opgewassen. Hieronder leggen we je uit waarom de drie genoemde parameters zo belangrijk zijn – en wat je hiervoor nodig hebt.

Haal de kunstmatige zon in huis met een kweeklamp

We kennen allemaal het beeld van zonnebloemen die naar het licht groeien. Licht is essentieel voor de ontwikkeling van een plant. Lichtduur helpt planten onder andere van de groei- naar de bloeifase en voorkomt dat het geheel afsterft (een onvermijdelijk gevolg wanneer een plant geen licht ontvangt). Om succesvol te kweken in de kweektent of kweekkast, schaf je een kweeklamp aan. Hiermee creëer je exact de juiste hoeveelheid licht die het gewas op ieder moment nodig heeft. Ga je voor het echte werk, dan zijn er verschillende LED-, HPS- en CMH-lampen voor de diverse stadia van het kweekproces. Zo kan het stekje bijvoorbeeld perfect wortelen onder een neon kweeklamp. LED en HPS zijn over het algemeen de populairste lampsoorten, maar de laatste jaren wint de CMH-lamp steeds meer terrein bij de professionele thuiskwekers. Heel begrijpelijk: deze lamp weet het natuurlijke zonlicht feilloos te imiteren (want het produceert ook UV-licht), wordt niet tè warm en is zeer vriendelijk als het om stroomverbruik gaat. Daarnaast gaat de CMH-lamp langer mee dan HPS- of LED-varianten én produceert-ie op zijn laatste dag nog net zoveel licht als op de eerste. Dat de CMH-lamp óók nog eens een toegankelijke prijs heeft, is de kers op de taart. 

Let op: hoewel planten veel licht vangen wanneer ze dichtbij de kweeklamp staan, mag het elkaar beslist niet raken. Dan kunnen de bladeren verbranden. De vuistregel is 1 cm afstand per 10 watt. Bekijk voor de juiste afstand de specificaties van de betreffende lamp. 

Zie je door de lampen het licht niet meer? Begrijpelijk. Wij informeren en adviseren je natuurlijk graag om je van de juiste kweeklamp te voorzien. 

 

Een constante temperatuur in de kweektent of kweekkast

Een kip broedt haar ei uit door erop te gaan zitten. Het is de warmte die ervoor zorgt dat de embryo kan uitgroeien tot een kuikentje. Dit geldt ook voor jouw gewassen. Deze kunnen mede dankzij warmte hun hele groei- en bloeiproces doorlopen. Erop gaan zitten is natuurlijk geen goed idee, maar gelukkig biedt de kweektent of -kast een veilige, warme haven voor jouw zaailingen. Omdat de temperatuur heel constant blijft, kunnen de zaden perfect ontkiemen. Met behulp van een klimaatregelaar houd je makkelijk een oogje in het zeil en wordt het klimaat in de kast of tent, dankzij een sensor, automatisch geregeld. Zo weet je zeker dat je planten het niet te koud- of juist te warm hebben. Op de verpakking van de zaden vind je de temperatuur die zij nodig hebben om optimaal te kunnen groeien. 

 

De juiste luchtvochtigheid in iedere fase

Een optimale luchtvochtigheid zorgt, zeker in het beginstadium, voor een goede ontwikkeling van de wortels. Er is geen vaste luchtvochtigheidsgraad die je gedurende het hele proces moet aanhouden om gegarandeerd succes te behalen. De luchtvochtigheid is namelijk afhankelijk van de groei- of bloei fase waarin het gewas zich bevindt. Zo worden zaailingen in het begin graag omgeven door een relatief hoge luchtvochtigheid. Hierdoor onttrekken de bladeren water uit de lucht, wat er weer voor zorgt dat de wortels zich dus kunnen ontwikkelen. Zodra de plant gaat bloeien moet het peil vervolgens aanzienlijk verlaagd worden. Want net als het plafond in de badkamer, kunnen ook de bladeren van je planten gaan schimmelen wanneer de ruimte te vochtig is. In je kweektent of kweekkast weet je zeker dat de luchtvochtigheid op het juiste moment, op het juiste peil blijft. Je hebt het allemaal zelf onder controle. 

Je leest het: binnen kweken is geen rocket science, je moet alleen weten wat je doet en het is handig om de juiste materialen te hebben. Wil je thuis zelf aan de slag? Het loont om eenmalig te investeren in een goede propagator, kweektent of -kast en de juiste lamp(en) zodat je de vruchten kweekt én plukt wanneer jij dat wilt. 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Raja Trading | The Urban Garden Store 8.7 / 10 - 1109 Reviews @ Feedback Company
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »