Terug

Rozenkevers

  • 05 / 12 / 2018 0
Rozenkevers

De rozenkevers zullen eind mei uitvliegen en voeden zich met rozenblaadjes en blaadjes van andere planten. De larven van de rozenkever, engerlingen genaamd, eten de wortels van je gazon.

Engerlingen

Engerlingen zijn witte larven met een bruine kop, 3 paar poten en een grijs achterlijf. Engerlingen zijn larven van verschillende keversoorten. Naargelang de keversoort zijn de larven klein of groot. Afhankelijk van hoeveel jaren hun ontwikkeling duurt, heb je per soort ook verschillende maten van larven in de grond. Ze eten aan de wortels van je gazon waardoor je gazon afsterft.

engerlingen Fig.1 - Engerlingen in gazon.

Schadebeeld engerlingen

Engerlingen is de verzamelnaam van larven van de bladsprietkevers met name van de rozenkever, junikever, julikever, sallandkever en meikever. De larven zijn allen actief in gazon, grasvelden, sportvelden en golfterreinen waar deze enorm veel schade in aanbrengen. Het schadebeeld is voor alle engerlingen gelijklopend. In het vroege voorjaar kan je met een geoefend oog reeds de bruine plekken herkennen in het gras waar zich larven onder de graszoden bevinden. Het gras is minder fris van kleur en heeft hier en daar geelbruine sprieten. Vanaf april-mei merk je dat het gras minder goed groeit.

schadebeeld van engerlingen in gazon
Fig.2 - Schadebeeld engerlingen.

Vanaf juni tot augustus is de schade goed zichtbaar. Er ontstaan verdorde plekken in het gazon, zeker als je in deze periode ook een droogteperiode meemaakt. Indien er veel larven onder de graszoden zitten, kan de vraatschade zo erg zijn dat de graszoden kunnen opgerold worden.

Natuurlijke vijanden

De engerlingen hebben verschillende natuurlijke vijanden: egels, spitsmuizen, kraaien, merels en lijsters vinden dit een echte delicatesse. Ook de mol vindt de engerlingen lekker maar bij ernstige aantasting kunnen zij het tij niet keren. Jammer genoeg houden deze natuurlijke vijanden geen rekening met je gazon, waardoor je gazon er niet beter of mooier op wordt. Aaltjes of nematoden zijn ook natuurlijke vijanden die in de bodem van nature aanwezig zijn. De aaltjes die we gebruiken om engerlingen af te doden leven samen met bepaalde bacteriën. Het zijn uiteindelijk de bacteriën die de engerlingen afdoden.

mol, een natuurlijke vijand van engerlingen 
Fig.3 - Natuurlijke vijand van engerlingen.

Engerlingen bestrijden

De beste keuze om engerlingen effectief te bestrijden zijn aaltjes. Biogroei heeft twee soorten aaltjes tegen engerlingen. B-green en B-green+.

De aaltjes werken beiden op dezelfde manier. Je lost de nematoden op met water en verspreidt deze over je oppervlakte. De aaltjes gaan zelf actief op zoek naar de engerlingen in de grond. Ze dringen de engerlingen binnen via natuurlijke lichaamsopeningen (zoals de mond) om ze vervolgens te verzieken met bacteriën waarmee ze in symbiose leven. Geïnfecteerde engerlingen sterven af.

Afhankelijk van de soort engerlingen die in het gazon aanwezig zijn, moet u B-green of B-green+ gebruiken.

B-green werkt voornamelijk op de jonge larven. Dit zijn de larven van rozenkever of de eenjarige larven van de sallandkever. Heeft u verschillende groottes van engerlingen in het gazon zitten, kiest u beter voor B-green+. Deze nematodenmix heeft een betere werking tegen de meerjarige engerlingen.

Gebruik je aaltjes tegen engerlingen in mei - juni, dan moet je ook in het najaar nog een behandeling geven; de net uitgekomen kevers hebben immers al nieuwe eieren afgelegd en deze zijn dan vanaf half juli tot en met september goed te bestrijden. Indien u kiest voor een voorjaarsbehandeling (niet zinvol voor de rozenkever), dan moet je sowieso twee behandelingen per jaar uitvoeren.

Ingeval van de rozenkever, zijn er geen larven onder de graszoden aanwezig in het voorjaar en voldoet het om te behandelen met B-green in de periode dat de larven wel onder de graszoden zitten (half juli - oktober) en de bodemtemperatuur boven 12°C is.

Koop hier aaltjes tegen engerlingen: B-green

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Raja Trading | The Urban Garden Store 8.7 / 10 - 1067 Reviews @ Feedback Company
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »