Bio Bestrijding Feromoonval Fruitmot inclusief 1 capsule

Nog niet gewaardeerd | Schrijf je eigen review
Bio Bestrijding
€ 19,95 Incl. btw
Levertijd: 3-6 werkdagen
Artikelnummer:
Deltaval Fruitmot Incl 2 feromonen Cydia Pomonella 5 stuks
EAN code:
5430000006521
SKU code:
Deltaval Fruitmot Incl 2 feromonen Cydia Pomonella 5 st

Feromoonval tegen de fruitmot

DIT PRODUCT HEEFT EEN LANGERE LEVERTIJD, VRAAG NAAR DE VOORWAARDEN

De fruitmot in appel- en perenbomen kan je bestrijden met de deltaval in combinatie met de feromooncapsule Cydia pomonella. De prijs omvat een deltaval en 1 long-live feromooncapsule.

In de appelen en perenbomen  kan de rups van de fruitmot de vruchten beschadigen door hierin gangen te vreten tot in het klokhuis. De volledige oogst kan op deze manier vernietigd worden.

De volwassen fruitmot, Cydia Pomonella,  is ca 9 mm lang, grijs van kleur met een goudkleurige vlek aan de vleugelpunt. Ze vliegen bij avondschemering bij temperaturen hoger dan 13 °C. De eileg gebeurt vanaf half mei tot eind augustus vanaf 15 °C. De rupsen zijn crème tot roze van kleur, met een donkerbruine kop. Meerdere vruchten worden aangetast door 1 rups. Een aangetaste vrucht wordt noodrijp en zal vroegtijdig afvallen.

In de strijd tegen de fruitmot, maken we gebruik van een feromoonval. Feromonen zijn signaalstoffen die tussen individuen van eenzelfde soort uitgewisseld worden en die hun gedragingen beïnvloeden. Er bestaat een uitgebreid gamma aan feromoontypes. Zo zijn er b.v. seksferomonen die vlindermannetjes over grote afstand tot bij de vrouwtjes lokken. Van die eigenschap kan men gebruik maken om plaaginsecten in de val te lokken.  Feromonen zijn erg soortspecifiek. De werkingsduur van het feromoon is afhankelijk van de samenstelling, hoeveelheid, concentratie en klimaat.

Er zijn verschillende types feromoonvallen.  In de strijd tegen de fruitmot maken we gebruik van een deltaval. De deltaval bestaat uit een bodem van niet-drogende lijm, met daarboven een dak van duurzaam, waterbestendig materiaal. In het midden van de nok is er een haakje waarmee de val kan worden opgehangen. Centraal onder het dak en boven de lijmbodem wordt de capsule, die de feromonen vrijgeeft, opgehangen. De mannetjes, aangetrokken door het vrouwelijke seksferomoon, vangen bot en komen op de lijmplaat terecht. Ze kunnen de wijfjes niet meer bevruchten, die kunnen op hun beurt geen eitjes meer afzetten en larven voortbrengen. De val kan gebruikt worden ter signalisatie om dan over te gaan tot het spuiten van een biologische bestrijdingsmiddel maar kan ook gebruikt worden als bestrijdingsmiddel. De eerste jaren ga je dan nog schade vaststellen maar na een aantal jaren uithangen, vermindert de schade aanzienlijk om daarna tot nul herleid te worden.

De val wordt eind april of begin mei uitgehangen. Eén val voldoet voor 5 fruitbomen te beschermen. De feromooncapsule is 16 weken actief en dekt zodoende ook een mogelijke tweede vlucht, die in augustus kan plaatsvinden bij de bewaarappels. Ook later dan begin mei is het nuttig om de fruitmotval uit te hangen.  Zeker het eerste jaar : hoe meer je van de fruitmotpopulatie kan wegvangen, hoe beter de  start voor het daaropvolgend jaar.  Je moet ermee rekening houden dat je verschillende jaren na elkaar de feromoonval moet uithangen om je populatie fruitmotten weg te vangen.  Met de jaren krijg je daardoor steeds minder gestoken appels en peren.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen Uw review toevoegen
Toevoegen
Gebruik komma's om tags te scheiden.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »